Avcılığın gizli nimetlerinden varsaydığım, Çam dallarıyla yakılmış bir ateşin közünde, kara çaydanlıkta demlenmiş ve içine çam kokusu sinmiş bir çayın yerini ve bunu içmenin keyfini hiçbir şey tutamaz. Keza durum aynı şekilde yapılmış bir yemekte de aynı. Bu eşsiz lezzeti en lüks lokantalar, bile yakalayamaz. Ama ateş yakmanın kabahatlar kanununa göre suç sayıldığı bir orman veya milli parktaysanız veya avlakta ancak etrafta yakacak bir ağaç bulunmayan bir kayalık veya ovalıktaysanız, çay keyfinin yanı sıra, yemek yapmak, önceden yapılmış yemeği ısıtmak, temizlik için kar eritmek , kısıtlı da olsa ısı kaynağı olarak vücudunuzu ısıtmak , yaralandıysanız , yaraya müdahale edeceğiniz ekipmanı steril hale getirmek gibi sebeplerden ateş yakabilmeniz için taşınabilir bir kamp ocağının yanınızda bulunma ciddi şekilde hayatta kalabilmeniz için fark yaratır.
Eğer grup içindeyseniz, grubun diğer elemanları sayesinde belki bunlara bile gerek kalmayacaktır. Benim gibi yalnız dolaşmayı seviyorsanız ve gittiğiniz bölgede, tam olarak ne ile karşılaşacağınızdan çokta emin değilseniz, yanınızda bu tarz bir alternatif ateş kaynağının olmasında oldukça fayda vardır.
Şahsen kendime ekipman toparlarken, bunları, sadece av, atış , kamp , piknik ve outdoor aktivitesinde kullanmanın yanı sıra, doğal afet, uzun süreli enerji kesilmeleri, savaş vs vs durumlar da, iş görecek, yaşamak ve hayatta kalabilmek adına fark yaratacak, küçük ama işlevsel, portatif, yakıtı kolay bulunan, kullanımı çok karışık olmayan, arıza durumunda müdahale ederken sahada fazla uğraştırmayan, ve oldukça sağlam olanlardan, ihtiyaçlarımı karşılayacak olanları tespit edip, sonrada bütçeme uygun bir şekilde bir yol izliyorum. Yani basit günü kurtaracak ürünler yerine, en zor şartlarda görevini yapacak, evladiyelik ürünler almayı tercih ediyorum. Bu şekilde seçici bir şekilde araştırdığımda, piyasada satılan ürünlerinin çoğunluğunun, uzun vadeli kullanımda aslında reklamında veya üreticisinin iddia ettiği gibi olmadığını görüyorum.
Son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız programlı eskitme kavramı bu tür ürünler içinde geçerli.
Yeni nesil benzin ocakları her yakıtı yakabiliyor diye pazarlanıyor ama iş uygulamaya geldiğinde bu tür ocakları kullanmak biraz tecrübe istiyor. Ayrıca uzun vadeli kullanımda, contalar, O – Ringler, yakıt hortumu, jet yakıcısı vs vs aksesuarlarının yeni alınıp değiştirilmesi gerekiyor. Hal böyle olunca, antika sayılan, ancak bünyesinde hortum, hassas O –Ring, brülör Jet yakıcı gibi parçalar barındırmayan eski üretim ancak gayet te başarılı çalışan ocaklar, sıfır olanlara oldukça iyi bir alternatifi olabiliyor.
Kamp işi veya seyyar ocak , soba , fırın gibi ürünler ararken isveç , Norveç , Danimarka gibi soğuk iklim ülkelerinin ürünlerini veya SSBC dönemi üretimi Rus işi olmasına özellikle dikkat ediyorum.
Sebebini açıklamak gerekirse, İskandinav ülkelerinde yapılan üretimler 5-6 nesil aynı işi yapan aile şirketleri tarafından yapılmış olup, günümüzde dahi işi sırf ucuza getirmek maksadıyla çin’e sipariş verilmeden yapılmaktadır. Yani ülkenin soğuk iklimini bilen kişilerin ürettiği ve en zorlu şartlarda çatur çatır çalışan ürünlerden bahsediyoruz. Marka vermek gerekirse Optimus ve Primus markasının antikasını bile bulsanız alın. En yeni nesil ocakların bile tırtladığı, aşırı zorlu şartlarda, gümbür gümbür çalışacaklardır.
Yeni nesil ocaklar portatiflik ve hassas ayarlar için içlerinde esnek boru , conta , O ring gibi parçalar barındırırlar. Yakıt olarak kullanılan benzin , hegzan gibi eritken içerikli yakıt zamanla kauçuk bu parçaları yıpratır. Yenisini ile değiştirilmesi gerekir. Eski nesil ocaklarda sadece yakıt kapağının ve hava pompasının içinde conta olduğundan ve bu contalar yakıt ile direkt temas etmediğinden ,sadece iğne ve sprey başlıkta biriken kurum temizlenerek, yıllarca yıpranmadan çalışacaktır.
Soğuk savaş dönemi rus üretiminin ise dünyada eşi benzeri yoktur. Temel rus mantıgıyla üretilmiştir. Açma kapatma, ve her ne iş yapıyorsa , az yap , çok yap. Hassasiyetten eser yoktur belki ama uçurumdan aşağı atın , ikiye bölünmediyse çalışmaya devam edecektir. İşte bu kadar sağlam yaparlar.
Hatta rus imalatı ocaklarda ilginç bir durum daha var arkadaşlar. Ruslar kominizm zamanlarında , çinliler’den bile önce ters mühendislikle taklit ürün yapmaya başlamışlar. Bu işte o kadar ileri gitmişler ki, taklidini yapılan orijinal üründeki bir takım eksiklikleri ve kusurları da gidermişler. Rusya dağıldığı vakit bu ürünler piyasaya çıkınca son kullanıcılar Rus işi ocakların orjinallerinden daha performanslı ve daha kullanışlı olduklarını keşfettiklerinde, orijinal ürün almak yerine rus taklidini almayı tercih etmişler. Bu durum o kadar ileriye gitmiş ki , Dünyada ilk kez , orijinal ürün üreticileri , taklitleri daha çok satılıyor diye , orijinal ürünü taklitteki özelliklerle üretmeye başlamışlar. Yani orijinal ürün üreticileri , TAKLİTLERİNİ , TAKLİT ETMEK ZORUNDA KALMIŞLARDIR.
Biliyorum, bu açıklamaları size ilk okuduğunuzda oldukça saçma gelmiştir. Belki hiç birimiz göç, büyük çaplı afet, büyük kesinti veya savaş ortamı göremeyeceğiz ve bu tür ekipmana belki hiç ihtiyacımız olmayacak, şahsen en azından birisinin bile olduğu bir durumda kalırsam, elimin altında böyle ekipmanların olması gerektiği düşüncesiyle, görevini tam manasıyla yerine getirebilecek şekilde dayanıklı ve kalitede ekipman topluyorum.
Afet, savaş, uzun süreli kesinti gibi durumlarda, kırsalda yaşayanlar, büyük şehirlerde yaşayanlara göre bariz şanslı. Zaten kurulu ve hali hazırda kullanılan bir soba veya ısınma sistemleri varken, yakacak ağaç sıkıntısı da çekmeyecekleri hepimizin malumudur. Büyük şehirlerde basit bir yağmurda bile trafik içinden çıkılmaz hale gelirken büyük bir toplumsal olayda oluşacak kargaşanın boyutunu, kimse tahmin edemez. Yerinizi terk etmemeniz durumunda, elinizdekilerle ne kadar idare edebilirsiniz? Veya terk etmeniz icap ediyorsa, elinizdekilerin ne kadarını yanınızda taşıyabilirsiniz? Yanınızdakileri ne kadar süre taşıyabilirsiniz?
Bu başlığı açma sebebim de zaten budur. Taşınmaya müsait, kullanımı basit, yakıtı kolay tedarik edilebilen ocakları hangileri olabilir? Hangi modeli, neden tercih etmek gerekiyor? Bunu anlayabilmek ve anlatabilmek.Tüm forumdan rastgele konular:
Aynı kategoriden rastgele konular: